Hoe weet je of je sexspeeltjes zonder gevaarlijke weekmakers koopt?
Hoe weet je of je sexspeeltjes zonder gevaarlijke weekmakers koopt?
Wanneer je een seksspeeltje wilt gaan gebruiken, denk je misschien wel eens na over hoe veilig dat nu eigenlijk is. Misschien heb je wel eens gehoord van weekmakers in sextoys en dat die niet goed zijn voor je lichaam. Maar hoe zit dat nu precies? En hoe weet je nou welk speeltje veilig is en welke niet? En hoe onveilig is het eigenlijk als het gewoon verkocht wordt?
Veilig of onveilig?
Het is nog steeds zo dat er geen regels en wetten zijn over de materialen die gebruikt worden voor sextoys. Dat een seksspeeltje in de winkel of webshop te koop is, zegt dus niks over of het schadelijk voor je lichaam zal zijn of niet. Nu zijn er gelukkig heel veel seksspeeltjes die veilig zijn. Wanneer je dit belangrijk vindt, is het dus een kwestie van even goed opletten wat je koopt.
Verschil tussen giftig en poreus
Een seksspeeltje kan stoffen bevatten die giftig zijn. Een voorbeeld hiervan zijn weekmakers zoals ftalaten, maar er zijn meer stoffen die schadelijk voor je lichaam kunnen zijn. Naast deze giftige stoffen, kan het ook zo zijn dat een sextoy gemaakt is van een poreus materiaal. Dit betekent dat bijvoorbeeld bacteriën en schimmels in jouw sextoy kunnen gaan zitten en daar ook nog eens kunnen gaan groeien. Wanneer zo’n poreuze sextoy net nieuw is en je gebruikt ‘m voor de eerste keer, kan dit nog niet zoveel kwaad. Maar misschien kan je je voorstellen wat er kan gebeuren wanneer je deze toy vaker gebruikt en je dus niet weet wat je eigenlijk allemaal in jouw lichaam inbrengt. Want hoewel er dus van alles in kan komen te zitten, is het niet zo eenvoudig om het er weer uit te krijgen. Je seksspeeltje goed schoonmaken, zelfs met antibacteriële middelen, helpt waarschijnlijk niet. Wat er in zit, komt er niet altijd ook zo makkelijk weer uit.
Bodysafe sextoys
Er zijn verschillende materialen die gebruikt worden voor seksspeeltjes die helemaal veilig zijn. Materialen die niet giftig én niet poreus zijn. Deze sextoys kan je dus met een gerust hart gebruiken en daarna hygiënisch schoonmaken. Deze speeltjes kan je dus ook veilig zowel vaginaal als anaal gebruiken (als het speeltje daar geschikt voor is) of delen met anderen. Deze veilige sextoys worden vaak aangeduid als bodysafe sextoys. Maar het is belangrijk om altijd zelf goed op te letten welk materiaal er gebruikt is, want het komt vaak voor dat toys die niet giftig, maar wel poreus zijn, toch bodysafe genoemd worden.
Wat gebeurt er als je een niet-veilige sextoy gebruikt?
Misschien denk je dat het allemaal wel mee zal vallen met zo’n toy van een niet-veilig materiaal. Dat kan ook best. Soms valt het ook mee en merk je er niks van. Maar soms ontstaat er ook een chemische brandwond in de vagina of anus. En ja, dat is inderdaad net zo naar als het klinkt. Ook kan het zijn dat je een vaginale infectie oploopt, een schimmel of dat je bacteriën in je lichaam brengt die niet goed voor je zijn. Het verschilt per materiaal, per situatie en afhankelijk van hoe oud en hoe vaak gebruikt de toy is, wat er kan gebeuren.
Welke materialen zijn veilig
Materialen die veilig zijn:
- Siliconen (geen mix)
- ABS Plastic
- RVS
- Aluminium
- Borosilicaat glas
- Keramiek (geglazuurd)
- Sommige natuurstenen
- Hout (op de juiste manier bewerkt en gelakt)
Er is dus nog best wel wat keus als je op zoek bent naar een echte bodysafe sextoy. Bodysafe hoeft niet per se te betekenen dat een seksspeeltje ook gelijk duur is. Siliconen speeltjes zijn wel vaak iets duurder, maar zo’n seksspeeltje kan je dan ook wel veel langer en veiliger gebruiken dan een goedkoop niet-veilig speeltje.
Welke materialen zijn niet veilig
- Jelly
- TPR
- Siliconen mix zoals bijvoorbeeld siligel, silicone blend, TPR-Silcone
- Zelf verzonnen namen zoals RealFeel, UR3, Fantalesh, Cyberskin
- Rubber
- PVC
- Elastomer
De meeste van deze materialen zijn alleen poreus, maar sommige materialen kunnen ook giftig zijn.
Masturbators
Voor een masturbator is het wel erg fijn als die lekker zacht aanvoelt. Nu kan siliconen wel redelijk zacht voelen, maar het laat toch wat te wensen over. Daarom is het zo dat de meeste speeltjes die bedoeld zijn om een penis in te doen, gemaakt zijn van poreus materiaal. Simpelweg omdat er nog geen materiaal is dat zacht genoeg aanvoelt en wel helemaal bodysafe is. Je kan hier rekening mee houden en bedenken dat het wellicht verstandig is om zo’n soort toy bijtijds te vervangen voor een nieuw exemplaar. Let voor gebruik altijd goed op en check hoe de toy er uit ziet. Maar na een maand of zes tot acht is het zeker tijd om afscheid te nemen van je toy.
Hoe herken je een niet veilig materiaal
Nu je weet welke materialen veilig zijn en welke niet, vraag je je wellicht af hoe je dit onderscheid nu kan maken. Veelal staat op de verpakking of bij de productomschrijving aangegeven wat voor materiaal gebruikt is. Meestal klopt dit ook, maar niet altijd. Bij betrouwbare merken en winkels kan je er wel van uit gaan dat de informatie die je krijgt juist is. Let wel altijd op dat winkels wel een andere definitie kunnen hebben van bodysafe, en dat poreuze toys vaak aangeduid worden met bodysafe. Kijk daarom altijd zelf wat voor materiaal er gebruikt is.
Kan je het ruiken?
Vaak word er gezegd dat je kan ruiken of een sextoy giftig is. Helaas is dit niet altijd het geval. Een sextoy van siliconen kan bijvoorbeeld vrij snel een geur aannemen. Bijvoorbeeld van de verpakking. Wanneer je het seksspeeltje uit de verpakking haalt, ruikt hij dan een beetje chemisch. Terwijl het materiaal toch echt veilig is. Wanneer je de toy even een dagje laat ‘luchten’ buiten de verpakking, zal de geur zo goed als weg zijn.
Kleur en feel
Kleuren van toys zeggen niks over veiligheid van het materiaal. Een bodysafe sextoy kan elke kleur hebben en een niet-veilige toy ook. Doorzichtige sextoys (ook in kleuren) zijn meestal niet bodysafe. Er bestaat wel doorzichtig siliconen, maar dit wordt bijna niet gebruikt. En wanneer een sextoy super zacht aanvoelt, is hij hoogstwaarschijnlijk ook niet bodysafe.
Condoom
Dan doe je er toch gewoon een condoom omheen? Nou, zo simpel is het helaas niet. Een condoom is zo dun en kwetsbaar, dat het lang niet altijd bestand is tegen wat een sextoy uitstoot. Niet alleen de giftige materialen, maar ook bijvoorbeeld een poreus, maar niet giftig, materiaal als TPE, kan oliën uitstoten. Een condoom helpt daar dus niet bij. Oliën en condooms gaan niet samen. Zelfs als het condoom onbeschadigd lijkt, kan het nog zijn dat de oliën er wel doorheen komen.
Eigen keus
Nu weet je het verschil tussen veilige en niet-veilige sextoys, waar je op kan letten en wat er kan gebeuren. Aan jou de keus wat je met deze informatie doet. Iedereen maakt hier in een eigen keus en wat voor de één belangrijk is, is voor de ander onbelangrijk. Kies een speeltje uit dat voor jou goed voelt en waar jij blij van wordt. En dan rest ons niks anders dan je veel plezier te wensen, want dat is iets wat een goed seksspeeltje zeker ook kan veroorzaken.
- Redactie Shots
Commentaar