Het schrijven van een erotisch verhaal. Heb jij het in je?

Het schrijven van een erotisch verhaal. Heb jij het in je?

Heb jij een levendige fantasie, schrijf je graag en kun je goed sferen, beelden en emoties oproepen? Dan is het schrijven van een (kort) erotisch verhaal misschien net wat voor jou! Nog nooit geprobeerd? Geeft niets, gewoon doen! Wellicht verras je jezelf en anders is het ergste wat er kan gebeuren dat je een verhaal schrijft waarover je niet tevreden bent. Nou, dat is niet zo erg, toch?

Voordat je begint, hebben we een aantal tips voor je:

  1. Léés ook veel verhalen, het liefste van verschillende schrijvers, in verschillende stijlen. Zo ontdek je welke schrijfstijl je aanspreekt, wat je interessant vindt en waarvan je in slaap valt.
  2. Leg jezelf geen beperkingen op: het is jouw verhaal en daarin kan alles gebeuren wat jij bedenkt. Als je gelijk al begint met afbakenen, dan zet je een rem op je fantasie en dan kom je misschien nooit op dat ene mooie idee.
  3. In een kort verhaal heb je geen tijd om je personages volledig uit te werken en om een heel ingewikkeld plot te bedenken. Zet daarom in op beelden, sfeer en emoties. Daarmee kun je jouw verhaal heel boeiend maken voor de lezer.
  4. Om jezelf op weg te helpen: verzin een situatie die jij spannend, verrassend of raar vindt. Stel jezelf vervolgens veel vragen: hoe komt die persoon daar? Wat doet hij daar? Is hij blij, verdrietig, boos, opgewonden? Hoe komt dat? Zo ontstaat in je hoofd langzaam een verhaal.
  5. Bedenk hoe je het verhaal wilt vertellen: vanuit het perspectief van de hoofdpersoon, of misschien juist vanuit het perspectief van de buurvrouw, die alles vanuit haar huiskamer ziet gebeuren? Vertel je het verhaal in chronologische volgorde (dus vanaf het begin tot het einde), of begin je liever bij het einde en vertel je dan wat er gebeurd is? Werk je met flashbacks, andere tijdsprongen, of vind je dat juist niet prettig?

Ook handig om te weten, is hoe een verhaal is opgebouwd en welke elementen spanning oproepen: 

  1. Begin: de lezer maakt kennis met de hoofdpersoon. De situatie waarin deze zich bevindt op het moment dat de lezer in zijn of haar leven in stapt, mag jij bedenken.
  2. Doel van de hoofdpersoon. De hoofdpersoon moet iets willen: hij moet een doel hebben, een droom die hij wil laten uitkomen, een resultaat dat hij wil bereiken, of een deadline die hij wil halen. Het maakt niet uit wat hij wil, dat mag jij bedenken.
  3. Het conflict. Als alles op rolletjes verloopt, is het niet echt een spannend verhaal. Dat wordt het pas als er iets mis gaat, waardoor de hoofdpersoon zijn doel mogelijk niet haalt. Als het goed is, heeft de lezer zich in dit stadium al geïdentificeerd met de hoofdpersoon, of juist een enorme afkeer tegen hem ontwikkeld, dat is ook prima. Maar pas als de lezer emotie voelt ten opzichte van de hoofdpersoon, dan kan het hem wat schelen hoe het afloopt en wil hij verder lezen.
  4. Einde. Dit kan van alles zijn. Misschien kies je voor een open einde, zodat de lezer zelf kan invullen hoe het de hoofdpersoon verder vergaat. Maar je kunt hem ook zijn doel laten halen, of juist zijn droom uiteen laten spatten, de deadline niet laten halen of iemand anders er met het gewenste resultaat vandoor laten gaan. Wat jij wilt.

Schrijf! Ga gewoon van start, zonder beperkingen en laat je creativiteit bruisen

En, misschien wel de allerbelangrijkste tip: begin gewoon. Je gaat echt geen mooi verhaal schrijven als je oeverloos naar een leeg beeldscherm blijft staren, wachtend op inspiratie. Als je gewoon gaat schrijven, komt de rest vaak vanzelf. Al schrijvend ontvouwt het verhaal zich en weet je steeds beter waar je met je verhaal naar toe wilt. Dus, open Word, of pak een pen en papier en begin met het beschrijven van een situatie, van de hoofdpersoon, van een emotie, een geur, of een ruimte waarin het verhaal zich afspeelt. Je zult versteld staan hoeveel ideeën zich al schrijvend aandienen.

Inspiratie opdoen

Je kunt je inspiratie natuurlijk ook een beetje aanwakkeren door zelf eerst beelden te bekijken. Of je gebruikt die om je verhaal van realistische details te voorzien. Is je hoofdpersoon bijvoorbeeld een vrouw die ergens in jouw verhaal een spannend lingeriesetje aan heeft? Kijk dan eens bij onze lingerie om een goed beeld te kunnen schetsen van wat ze aan heeft.

Worden er sexspeeltjes gebruikt? Kijk dan eens bij onze speeltjes, om een goede omschrijving te kunnen geven van de toy die je hoofdpersoon gebruikt. Voor vrouwelijke (hoofd)personen kun je kijken bij speeltjes voor vrouwen , voor mannen bij speeltjes voor mannen . Is jouw verhaal wat ruiger en speelt het zich af in de wereld van SM? Doe dan inspiratie op bij onze BDSM-artikelen .

Neem de tijd

En, last but not least: een goed verhaal schrijf je zelden in één keer. Met andere woorden, het kan best dat je een stuk schrijft en dat je dan even niet meer weet hoe het verder gaat. Geeft niet, laat het even een dag of een paar dagen liggen. Grote kans dat er dan vanzelf wel weer een ingeving komt. En als je het af hebt, dan kan het ook best zijn dat je eerst nog uren bezig bent met perfectioneren: zinnen aanpassen, woorden eruit, synoniemen gebruiken, de clou toch een beetje aanpassen, enz. Het hoort allemaal bij het schrijfproces, dus neem de tijd die je nodig hebt. Schrijven is een creatief proces dat zich moeilijk laat sturen en zich zeker niet laat dwingen. Creativiteit kan pas ontstaan op het moment dat je rust in je hoofd hebt, want stress blokkeert je creatieve vermogens.

Heel veel plezier en succes bij het schrijven! 

Wil jij je verhaal delen en publiceren bij ons. stuur dan een mailtje naar redactie@shotstoys.com en ontvang een te goed bon van €25,-