In de marketing is het al langer gebruikelijk: de bewuste inzet van geuren om het gedrag van mensen te beïnvloeden. Onbewust doen mensen en dieren dit zelf ook: feromonen zijn natuurlijke lokstoffen die we uitscheiden om seksueel aantrekkelijk te zijn voor het andere geslacht. En omdat dit een aantoonbaar effect heeft, zijn er tegenwoordig ook synthetische feromonen op de markt, die je kunt inzetten om je aantrekkingskracht een boost te geven.
Supermarkten, maar ook kledingwinkels passen deze slimme truc toe om mensen een goed gevoel te geven, in de hoop dat ze daardoor meer uitgeven én de volgende keer weer terugkomen. Sommige winkels gaan daar zover in dat ze complete luchtsystemen aanleggen om hun koopstimulerende geuren door de winkel rond te blazen.
Geuren en emoties zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden
Er zijn ook winkelketens die geuren inzetten als onderdeel van hun merkidentiteit. Alle filialen van deze ketens ruiken hetzelfde, waar of wanneer je er ook komt. En dat kan een slimme keuze zijn, als je maar de juiste geur kiest! Waarom? Omdat je neus direct in contact staat met het zogenaamde limbisch systeem: het deel van je hersenen dat betrokken is bij je emoties, je geheugen, leren, motivatie, herinneringen en seksueel gedrag.
Denk zelf maar eens na over jouw reactie op bepaalde geuren: als je ooit eens vreselijk dronken bent geworden van een bepaalde drank, dan hoef je daarna de drank nog maar te ruiken of alle herinneringen en bijbehorende emoties komen weer naar boven. En wil je je huis verkopen? Al jaren is dan het gewiekste advies: bak, voordat de kijkers komen, een brood of een cake. De geur van versgebakken brood roept fijne, huiselijke associaties op, waardoor mensen het huis in kwestie eerder positief zullen beoordelen.
Feromonen
Behalve geuren voor in winkels en huizen, bestaan er dus ook geuren die mensen en dieren zélf verspreiden en die ook het gedrag van anderen beïnvloeden. Deze geuren noemen we feromonen. Dit zijn geurmoleculen die mensen en dieren uitscheiden, om soortgenoten van de andere sekse aan te trekken. Het is dus ook niet zo verwonderlijk dat dit van oorsprong Griekse woord ‘drager van opwinding’ betekent.
Feromonen worden aangemaakt in de hypofyse en de hypothalamus. Dit zijn klieren aan de onderkant van je hersenen, waar behalve feromonen ook nog andere stoffen worden aangemaakt die je stemming, emoties en humeur aansturen. Zowel mannen als vrouwen scheiden deze stoffen uit, maar mannen maken krachtigere en geconcentreerde feromonen aan dan vrouwen. De uitscheiding van feromonen gaat via de huid. De feromonen komen zo in de lucht terecht, waardoor andere mensen ze inademen.
Hoewel we feromonen niet bewust ruiken (daarvoor is de geur niet sterk genoeg), beïnvloeden ze wel de mate waarin we iemand aantrekkelijk vinden. We ‘ruiken’ feromonen namelijk met het zogenaamde vomeronasaal orgaan in je neus: dit orgaan registreert de feromonen, stuurt vervolgens een signaal naar je hypofyse en via je hypofyse wordt je gedrag beïnvloed.
Verhogen van je seksuele aantrekkingskracht
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van feromonen, waaruit blijkt dat er een relatie is tussen het gedrag van mensen en de aanwezigheid van feromonen. Zo blijken vrouwen aangetrokken te worden tot de mannelijke feromonen androstenone en androstenol. Bijzonder, want in grote hoeveelheden ruikt androstenone eigenlijk naar urine. Androstenol ruikt in geconcentreerde vorm naar muskus, wat gelijk verklaart waarom muskus een grondbestanddeel is van veel parfums.
In een experiment waarin stoelen in een theater met mannelijke feromonen besprenkeld werden, bleek dat op die stoelen veel meer vrouwen gingen zitten: onbewust pikten ze de voortplantingssignalen van de mannen op en kozen ze juist die stoelen om op te gaan zitten. Op basis van andere onderzoeken werd aangetoond dat het stress- en opwindingsniveau van vrouwen stijgt als ze mannelijk zweet ruiken: dit zit vol feromonen.
Mannen reageren op hun beurt op vrouwelijke feromonen, ook al zijn die minder sterk dan hun eigen feromonen. De geurstoffen die vrouwen uitscheiden zijn overigens vooral aantrekkelijk voor mannen.
Om aantrekkelijk te zijn voor het andere geslacht, is het dus belangrijk dat jouw feromonen lekker ‘ruiken’. Natuurlijk is dat niet het enige dat telt: aantrekkingskracht zit ook in lichaamsbouw, de mate van symmetrie in het gezicht en non-verbale communicatie. Maar als de man of vrouw die jij op het oog hebt jouw feromonen lekker vindt, dan heb je zeker een voorsprong.
Synthetische feromonen
Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat er tegenwoordig steeds meer synthetische feromonen worden geproduceerd. Deze worden toegevoegd aan parfum en verzorgingsproducten, en ze worden ‘puur’ verkocht: alleen feromonen, die je niet ruikt, maar wel je aantrekkingskracht vergroten. Uit onderzoek blijkt dat dit echt werkt: vrouwen die een parfum droegen waaraan synthetische feromonen waren toegevoegd, hadden meer intieme contacten met mannen, dan de vrouwen die dit parfum niet op hadden.
Het is overigens wel belangrijk dat je de juiste synthetische feromonen koopt: geuren die voor mannen aantrekkelijk zijn, vinden vrouwen soms verre van aantrekkelijk en vice versa. Vandaar dat er verschillende varianten voor mannen en vrouwen op de markt zijn.
Sommige synthetische pure feromonen kun je op twee manieren gebruiken: als je een druppeltje in je neus doet, wordt je zelf beïnvloed door de geur en voel je je aantrekkelijker. Daardoor kun je jezelf net dat zetje geven dat je nodig hebt om je op seksueel gebied zelfverzekerder op te stellen. Je kunt de stoffen ook op je lichaam dragen en dan pikken anderen jouw ‘lokstoffen’ op en ben je voor hen (seksueel) aantrekkelijker. Zaligmakend is het niet, en je verandert ook niet in een oogverblindende sexgod waar mannen en vrouwen bij bosjes voor vallen, maar vast staat wel dat je stijgt in de aantrekkelijkheidsrating ☺